Tillverkare av längdskidor

Det finns ett stort antal tillverkare av längdskidor och skidprodukter och deras utbud är enormt. Till de mest kända hör Atomic, Fischer, Åsnes, Madshus, OneWay, Rossignol, Peltonen, Salomon, Skigo och Skistart.

Atomic

En österrikisk tillverkare av längdskidor och annan skidutrustning. Atomic ägs av finska Amer Sports som även äger Salomon.

Fischer

Ytterligare en tillverkare av längdskidor, även annan skidutrustning, från Österrike. Företaget grundades 1924 så har snart 90 år i branschen.

Madshus

Madshus är världens äldsta tillverkare av skidor. De första skidorna tillverkades år 1906 av Martin Madshus i en lada en byn Vardal i Gjövik. 30 år senare så flyttades företaget till Lillehammer och 1972 gick flytten till Biri. K2 Sports Inc köpte under 1998 upp fabriken men skidorna tillverkas fortfarande i Biri. Tillsamamns med Åsnes så är Madshus de enda norska skidtillverkare som finns kvar.

OneWay

OneWay är en finsk tillverkare av längdskidor och annan skid- och outdoorutrustning. Huvudkontoret är i Vantaa i Finland och de har varit där sedan starten 2004. Företaget började sin verksamhet med att fokusera på att enbart ta fram stavar men tillgodoser numera alla behov som längdskidåkare har. Till de välkända längdskidåkare som åker på OneWay hör Kristin Störmer Steira, Tobias Angerer, Vincent Vittoz och Anders Aukland för att nämna några.

Rossignol

Rossignol är ett franskt företag som tillverkar längdskidor och annan sportutrustning. Bolaget är en del av Quiksilver. Rossignol startade sin verksamhet 1907 och då som ett textilbolag men vid sidan av textiltillverkningen så började de tillverka skidor, vilket visade sig vara ett lyckat val.

Peltonen

Peltonen är ytterligare en finsk tillverkare av längdskidor. De startade sin verksamhet 1945 som har utvecklats stadigt sedan dess och med sin nya fabrik i Heinola så ser framtiden ljus ut för deras kvalitetsskidor.

Salomon

Salomon är en fransk tillverkare av längdskidor och annan sportutrustning. De startade sin verksamhet i franska Annecy redan 1947 men ägs idag av finska Amer Sports som även äger Atomic. I Sverige så var de från början mest kända för sin utrustning inom utförsåkningen men är nu en etablerad aktör inom längdskidåkningen.

Skigo

Svensk tillverkare av rullskidor, valla och skidprodukter med ursprung från Kiruna.

Skistart

Har sedan 2004 varit en ledande aktör på marknaden för längdskidor och rullskidor. Stort utbud av produkter till salu i butiken på Skistart.com samt egentillverkade kvalitetsprodukter inom såväl längdskidåkning som till rullskidåkning. Kännetecknas av prisvärda produkter av bra kvalitet. KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA DIREKT TILL SKISTART.