Skidvalla

Att valla rätt är avgörande för att lyckas med längdskidåkning. För nybörjare som inte kommer att åka mer än ett par få gånger per år så kan det vara aktuellt att köpa ett par vallningsfria längdskidor då det gör att man kan fokusera sin tid på den faktiska tekniken.

Utbudet av skidvalla är enormt och till de ledande tillverkarna av valla hör Swix, Start, Vauhti, Skigo, Innovax, Rode, Rex, Primateria, Gallium, Ceza, Star, Toko och Zipps. Klicka här om du vill köpa skidvalla.

Själva skidvallan beläggs på skidans undersida, den som är i kontakt med skidspåren, för att öka antingen glidet eller fästet. Därav de två varianterna på skidvalla: fästvalla och glidvalla. Förr i tiden innan dagens valla kom till så använde man tjära och beck, men idag finns som sagt ett stort utbud av olika vallaprodukter. Allt för att du som längdskidåkare ska ha bästa förutsättningar  för din längdskidåkning.

En anledning till det breda utbudet av olika vallaprodukter är att man bör använda olika valla beroende på utetemperatur och snötyp.

Med en korrekt vallad skida så kan din längdskidåkning nå nya höjder. Samtidigt så ger en dåligt vallad skida antingen för dåligt med glid eller för dåligt fäste, vilket gör det svårt att få kvalitet i sin träning och göra sin åkteknik rättvisa.

Utmaningen med skidvallning är tvådelad: dels så måste man kunna göra ett gediget och bra arbete vid appliceringen av vallan men minst lika viktigt är det att ha fingertoppskänsla för vilken valla som kommer passa bäst beroende på de yttre omständigheterna.

Fästvalla

Fästvallan är valla som gör att du får bra fäste mellan skidorna och underlaget när du skjuter ifrån. Fästvallan ska enbart beläggas på skidornas spann, alltså den del av skidorna som enbart är i kontakt med underlaget vid frånskjut. Det finns mängder olika fästvallor och för nybörjarna så finns även en vallatejp, men bäst resultat får med de andra vanliga fästvallorna.

Glidvalla

Glidvallan ger skidorna ett bra glid vilket är A och O när det kommer till längdskidåkning. Ett par längdskidor med dåligt glid ger en väldigt jobbig och krävande åkning. Det finns mängder av varianter på glidvalla, allt från enklare typer som kan läggas på med en våtservett till mer avancerade vallor som kräver vallajärn.

Lär dig valla rätt - instruktionsvideo med Skistart