Köpa längdskidor

Det finns ett stort antal tillverkare av längdskidor och varje tillverkare har ofta 5-10 modeller. Till de mest kända tillverkarna hör Atomic, Fischer, Madshus, OneWay, Rossignol, Peltonen och Salomon.

Detta gör att valbarheten är väldigt stor, vilket är bra, men det kräver också en del från dig som kund. Därför är det viktigt att du själv är på det klara med:

  • Hur mycket pengar du vill investera i ett par nya längdskidor (tänk då på att det är mycket utöver själva skidorna som kostar som t.ex. pjäxor, stavar, kläder, valla etc.)?
  • Hur ofta per år som du tror att du kommer att få tillfälle att åka längdskidor?
  • Vilken nivå du är på i din åkning?
Utöver detta så måste du bestämma dig för om du vill satsa på skidor för klassisk åkning eller för skateåkning. Detta då längdskidorna skiljer sig för dessa två grenar.

Viktigt att tänka på att att dagens välutvecklade utbud av längdskidor överlag håller en väldigt hög kvalitet så det viktigaste är just att hitta den skida som passar just dina behov och preferenser. 

Vad är en bra längdskida?

Just längdskidorna är det centrala i utrustningen för längdskidåkning och här är det viktigt att hitta rätt. En bra längdskida för en person är inte nödvändigtvis en bra längdskida för just dig. Det är viktigt att längdskidorna är anpassade efter din längd, vikt och åkteknik. Vid val av ett par nya längdskidor så är det viktigaste att tänka på att du får rätt spann på skidorna, så se till att välja en välsorterad butik. Vissa butiker har kanske bara 20-30 par skidor på lager, men du har som kund en tendens att ändå gå därifrån med vad dom säger är en bra skida för dig. 
En myt är också att man ska köpa billigt om man inte vet om det är en rolig sport att syssla med, där tycker vi att du skall vara medveten om att enklare skidor är enklare tillverkade och uppbyggda, vilket gör att om du går upp ett steg från instegsmodellerna så får du en betydligt bättre och trevligare skida, vilket gör att åkupplevelsen med din nya skida blir roligare och det betyder att du mer troligt kommer att vara kvar i sporten. Väljer du en enklare skida så kommer troligen inte upplevelsen vara densamma och du kanske inte får en bra första upplevelse vilket är superviktigt för att du skall tycka det är roligt.

 Spannet är den del av skidan som utgör din greppyta och där man applicerar fästvallan. Man vill ha en skida som ger ett bra grepp i snön när man trycker ned foten samtidigt som det är viktigt att ingen del av spannet är i konstant kontakt med underlaget då det kraftigt motverkar glidmöjligheterna samt sliter bort fästvallan.

Titta i rubrikerna klassiska längdskidor och skate längdskidor för köptips.